De 68-jarige Ben Hartman is de enige geboren Hoogevener van de drie. Hij runde dertig jaar een kledingwinkel in Hoogeveen en tien jaar elders. Hij is mede-oprichter van TC De Weide in 1996, dat in 2021 dus 25 jaar bestaat. ‘In 1992 zijn de voorbereidingen al begonnen. Er was helemaal niets. Alles hebben we als leden zelf gedaan, alles wat hier nu staat is van de club.’ Hartman tennist al vanaf 1979 en is ook mede-oprichter van tennisclub De Noorderterp, die ter ziele is. Naast tennis heeft hij veel gevolleybald. Hij speelde bij VCZ, Olhaco en in de Knapper competitie bij Saturnus.
De 69-jarige Jan Kemink werd geboren in Schuinesloot en werkte veertig jaar in de buitendienst bij DOC Kaas in Hoogeveen. Naast het onderhoudswerk voor TC De Weide verricht Kemink ook vrijwilligerswerk voor de stichting Vriendenclub Olden Kinholt, waarvan hij bestuurslid is. ‘Wij proberen geld te werven om daarmee wat extra’s te doen voor de bewoners van het woonzorgcentrum, zoals onder andere uitjes. Er is nu een hometrainer met een scherm waarop het lijkt of je door de straten van Hoogeveen fietst. Ik doe ook vrijwilligerswerk voor de kerk. Ik heb veel aan squash gedaan, maar dat kan helaas niet meer in Hoogeveen.’ Bert Veninga (73) noemt zich ‘de vreemde eend in de bijt’, want hij zag het levenslicht in Scheemda. ‘Ik ben opgegroeid in Groningen stad. Later werkte ik bij uitgeverij Wolters/Kluwer, waardoor mijn vrouw en ik in Apeldoorn, Leeuwarden en Grijpskerk hebben gewoond. Op mijn 59ste ben ik gestopt en verhuisden we naar Drenthe. Mijn vrouw wilde naar Friesland, maar ik niet. Ik wilde naar Groningen, maar mijn vrouw niet, dus was de verhuizing naar Drenthe een compromis,’ lacht Veninga. Aangezien naast schaken ook tennis altijd een liefhebberij van hem was, zocht hij in Hoogeveen naar een tennisclub en kwam hij bij TC De Weide terecht. Hij is naast zijn werk voor de club, secretaris van Contactpunt Mantelzorg Hoogeveen e.o.
Nadat twee vrijwilligers stopten met het onderhoud van het complex van TC De Weide namen Hartman, Kemink en Veninga het stokje in 2017 over. Ze begonnen met drie man, maar de groep is inmiddels uitgegroeid tot veertig gepensioneerde personen. ‘Een keer in de vier weken verrichten we onderhoud. Dan moet je denken aan snoeien, vegen, onkruid wieden, schilderen en we hebben onlangs zelfs een gebouwtje neergezet,’ zegt Hartman. Door geen externe instanties in te hoeven schakelen bespaart de onderhoudsgroep de club veel geld. ‘Wij vinden dat iedereen bij ons moet kunnen tennissen. Doordat wij vrijwillig voor het onderhoud zorgen kan de contributie laag blijven. Daardoor kunnen bijvoorbeeld ook kinderen bij ons tennissen. Wij besparen op deze manier duizenden euro’s,’ zegt Kemink. De groep bestaat uit onder andere schilders, artsen, stratenmakers en electriciëns. ‘Voor elk soort werk hebben we wel specialisten in onze groep. Iedereen heeft een taak die hij leuk vindt,’ gaat Veninga verder. ‘Er zijn mensen die alleen maar gras maaien, er zijn ook mensen die alleen maar tegels leggen. De saamhorigheid is belangrijk. Ook het omzien naar elkaar. We gaan op een plezierige manier met elkaar om. We zijn als coördinatoren wel een beetje streng, want iedereen moet zich via onze eigen website aanmelden. De mensen waarderen de manier waarop we met elkaar omgaan. De gezelligheid staat voorop. Als het gezellig is, gebeurt er ook meer. Je hoeft niet te kunnen tennissen. We kunnen nog meer vrijwilligers gebruiken.’ De coördinatoren benadrukken dat ze zeer milieubewust bezig zijn. ‘Ja, we scheiden het afval en we voeren het afval zelf af.’
In veel plaatsen hebben tennisclubs met ledenverlies te maken, maar TC De Weide is daarop een uitzondering. ‘Ja, doordat er twee padelbanen zijn aangelegd hebben we vijftig nieuwe leden gekregen. De invoering van padel is een goede zet geweest. Onlangs is het tweede padeltoernooi gehouden en er was een maximale bezetting. Er konden gewoon geen mensen meer bij. De club telt nu 450 leden. Het bestuur overweegt zelfs een derde padelbaan aan te leggen,’ zegt Hartman. Overdag geven tennisleraren van TC De Weide les aan leerlingen van het basis- en middelbaar onderwijs. ‘Daardoor krijgen we veel nieuwe jeugdleden. We zitten in de grootste wijk van Hoogeveen, we hebben een grote jeugdafdeling,’ zegt Kemink. Hij vindt het erg jammer dat de tennishal er niet meer is. ‘De tennishal had er nog kunnen staan. Er zijn ouderen die squash beoefenden in de tennishal, maar die nu achter de geraniums belanden. De gemeente wil graag dat ouderen gaan sporten, maar een tennishal wordt afgebroken.’
TC De Weide heeft door het gemis van een tennishal in Hoogeveeen plannen bij de gemeente ingediend om een sporthal op het terrein van de tennisclub te bouwen. ‘Achter de banen is genoeg ruimte voor een multi-functionele sporthal. Ook zijn we bezig om de hockeyclub bij ons op het terrein een plek te geven. De bedoeling van de club is een groot sportpark te realiseren met een sporthal en complexen voor verschillende sporten,’ zegt Ben Hartman.